22.12.2015

הגנה מפני קורוזיה

קורוזיה היא תהליך כימי הרסני שנקרא בעברית שיתוך. התהליך נובע מחשיפה של חומר לסביבה ולרוב מדובר על חמצון אלקטרוכימי של מתכת, כמו למשל הצטברות חלודה.

יש כיום מספר שיטות להפחית את הנזקים הנגרמים על ידי קורוזיה:

א. בידוד מהסביבה - ניתן לצפות את המתכת בשכבה דקה של חומר בודד. השימוש העיקרי הוא בחומרים פשוטים מהסוג של צבע, זפת, קרמיקה או חומרים פלסטיים. החומרים אמורים לבודד את המתכת מהסביבה וכך להגן עליה מפני קורוזיה.
ב. הקרבה אנודית - הגנה קתודית פאסיבית מבוססת על הקרבה אנודית. בשיטה הזו מחברים למתכת שעליה רוצים להגן מפני קורוזיה מתכת אחרת, עם יונים בעלי פוטנציאל חיזור נמוך מזה של יוני המתכת המוגנת. במילים פשוטות מדובר על ציפוי אבץ, מגנזיום או אלומיניום. עם זאת, יש לזכור כי המתכת היא אנודה ולכן מאוכלת עם הזמן. יש צורך להחליפה בגוש חדש ולהתייעץ עם אנשי מקצוע לגבי ציפוי אבץ נוסף.
ג. איבוץ - זהו תהליך בו ציפוי אבץ משמש להגנה על ברזל מפני קורוזיה. התהליך נקרא גם גלוון והוא מקובל בשורה ארוכה של חומרים וברזלים. במונחים של הגנה קתודית פאסיבית, האבץ הוא אנודה והברזל הוא קתודה.
ד. הגנה קתודית אקטיבית - יש שיטות של הגנה קתודית אקטיבית בהן משתמשים במתח נגדי על ידי זרם מאולץ. הזרם בא ממקור חיצוני והוא אינו מאפשר לגוף המוגן לעבור חמצון. כך מונעת הגנה קתודית אקטיבית קורוזיה ושיתוך מהירים.

היתרונות של ציפוי אבץ

אבץ הוא שיטה מצוינת להגנה על פלדה מפני קורוזיה. הסיבה העיקרית לכך היא שהאבץ עובר את הקורוזיה במקום הפלדה. המשמעות היא הגנה כמעט אופטימאלית, גם בסוגי מתכות שחשופים לסיכון גבוה של קורוזיה. שנית, תהליך הקורוזיה על מוצרים שעברו ציפוי אבץ הוא בדרך כלל איטי יותר. התהליך מואץ רק בנוכחותם של יונים כמו כלורידים ובמקומות שקרובים לחוף הים בהם ציפוי אבץ פחות מומלץ.

לסיכום, יש הרבה שיטות להגן על מתכות מפני קורוזיה. את הבחירה מבצעים לפי סוג המתכת ורמת הסיכון.
ציפוי מתכות באבץ

17.11.2015

איזה שיטות יש לציפוי מתכת?

ההבדלים בין שיטות לציפוי מתכות באים לידי ביטוי בחומרים בהם בוחרים להשתמש. השיטה עצמה אינה משתנה והיא מבוססת על כיסוי שטח מתכת המונח על גבי מצע. 

הנה החומרים העיקריים והמאפיינים שלהם:

א. ציפוי אבץ - זהו ציפוי המיועד למתכות ברזליות. היתרון של ציפוי אבץ הוא הגנה מפני קורוזיה ושיתוך. ציפוי אבץ גם מעניק מראה אסתטי מרשים ולכן הוא נפוץ בפתרונות דקורטיביים.
ב. ציפוי אלודיין - זו שיטה שמתאימה לטיפול במוצרי אלומיניום. בציפוי אלודיין מנצלים את היתרונות של תהליך כימי במטרה לשפר עמידות אנטי קורוזובית. ציפוי אלודיין גם משפר הולכה חשמלית ומשמש כהכנה טובה ליישום שכבת צבע חדשה.
ג. ציפוי אלקטרולס ניקל - פעולה כזו של ציפוי מתכת מתבצעת בתמיסה מימית המכילה יוני מתכת קומפלקסים ומייצבים. המטרה בשיטת הציפוי היא לייצר תגובה כימית, שתביא בבואה ליצירת שכבת סגסוגת של ניקל ופוספור.
ד. ציפוי כסף או זהב - אי אפשר לדבר על ציפוי מתכות מבלי להזכיר את חומרי הכסף והזהב. בשיטת ציפוי כסף משתמשים בציפוי גמיש בצבע גיר לבן, שיוצר הגנה מפני קורוזיה ומגדיל מוליכות חשמלית תוך שיפור העמידות בפני שחיקה. בציפוי זהב משתמשים כדי להשיג כושר הולכה חשמלית, עמידות בפני קורוזיה, כושר החזרת אור, כושר הגנה מפני קרינה ותכונות ריתוך והלחמה מצוינות.
ה. ציפוי בדיל - זו שיטה בה משתמשים בבדיל טהור בצבע לבן מבריק. היתרונות של ציפוי בדיל הם רכות, גמישות, היעדר רעילות ונקודת התכה נמוכה עם הגנה אנטי קורוזיבית.

למה מבצעים ציפוי מתכת?

מי שרוצה לבחור שיטת ציפוי מתכות צריך לדעת למה בכלל לעשות את זה. הציפוי מיועד להגנה על מתכות, הוא משמש לעיטור חפצים והוא מסייע במניעת חלודה, שיפור עמידות של החיבורים לאחר ההלחמה וכדי להקשיח את המתכת המקורית.

הציפוי מומלץ להלבשת חפצים, הקטנת חיכוך ושיפור צמיגות של צבע. חלק מחומרי הציפוי גם משמשים להגנה מפני קרינה וחומרים כימיים. כל שיטות הציפוי מיושמות בצורה עדינה ועל ידי אנשי מקצוע מנוסים שמכירים את התחום.

ציפוי מתכות

27.10.2015

עמודי תאורה מגולוונים - היתרונות בגלוון

תהליך כימי של ציפוי ברזל או פלדה יכול להתאים גם לעמודי תאורה. הציפוי מתבצע עם יישום שכבת אבץ חמצני ובמטרה למנוע שיתוך. היות ועמודי תאורה חשופים לחלודה כמעט לכל אורך השנה, רק בעזרת התהליך הכימי אפשר לשמור עליהם. בנוסף, גילוון מעניק ערך מוסף והוא מתאים לכל סוגי עמודי התאורה. היתרון הוא הגנה על עמודי תאורה במרחב הציבורי ועל אפשרות להגן על גופי תאורה בבית, בחצר, בכניסה ובחלל הפנים.
מניעת שיתוך וחלודה שומרים על עמודי תאורה לאורך זמן. הם מונעים הצטברות של שכבת חלודה ונזקים למערכת החשמל. גילוון יוצר שכבה עבה על גבי עמודי התאורה, אך הוא לא פוגע בספקטרום ועוצמת האור. ניתן להשתמש בשכבת ציפוי המהווה בסיס לשכבת צבע וכך לשדרג את המראה האסתטי של עמודי התאורה.

כיצד מיישמים ציפוי מתכות על עמודי תאורה?

יש שתי שיטות לבצע את התהליך הכימי של ציפוי מתכות על גבי תאורה ויישום שכבת אבץ חמצני:

א. גילוון חם – זו שיטה בה חלקי הברזל עוברים ניקוי כימי על ידי חומצות. המטרה בשיטה הזו היא לנקות את השומנים והקורוזיה והיא מתאימה לעמודי תאורה מפורקים, או לחילופין לעמודים שנבנים בצורה מודולארית. לאחר הניקוי הכימי מכניסים את חלקי העמוד לאמבט של אבץ מותך בטמפטורה של 460 מעלות והציפוי מתקבל בתום הקירור.
ב. גילוון קר – זו שיטה המדגישה תהליכי ניקוי כימיים על גבי חלקי הברזל והמתכת של עמודי תאורה. גם כאן מנקים את השומנים והקורוזיה, אך בסיום תהליך הניקוי מכניסים את העמודים לאמבט נוזלי כדי ליישם את שכבת הציפוי בצורה חשמלית. את השיטה הזו אפשר לבצע בצבע צהוב והיא מיועדת בעיקר לעמודי תאורה גדולים וציבוריים.

עמודי תאורה חשופים לפגעי מזג האוויר לכל אורך השנה. הם צוברים לכלוך, שומנים וחלודה ולכן חשוב להגן עליהם. השיטות הקיימות לציפוי מתכות מתאימות לעמודי תאורה בגדלים שונים. הדבר החשוב הוא לתאם שירותי גילוון מול חברה מקצועית ולנצל את היתרונות השונים. כך חוסכים בהוצאות תחזוקה ומשפרים את המראה האסתטי.